Campagne Onze Kinderen zijn de Toekomst

Nieuws

Kinderrechtentour: echte aandacht boven aan verlanglijstje van kinderen

Kinderen en jongeren willen échte aandacht van de mensen om hen heen. Van ouders, familie en vrienden, maar ook van professionals. Kinderen benoemen dat professionals vaak een gebrek hebben aan tijd of interesse, een te grote focus op wat er in het dossier staat of kinderen en jongeren niet op hun niveau aanspreken.

Dit concludeert Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer op basis van de resultaten van de Kinderrechtentour, die zij vandaag presenteert. Zie het PDF onderaan dit artikel.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer startte in september een Kinderrechtentour door Nederland. Ze sprak met honderden kinderen en jongeren over wat zij belangrijk vinden. Ook vroeg zij hen met welke onderwerpen zij vinden dat de Kinderombudsman aan de slag moet. De tour trok onder andere langs scholen, jeugdzorginstellingen, een ziekenhuis, belangenorganisaties en jongerenraden. Ook vulden meer dan 2000 kinderen een vragenlijst in.

De kinderen van Juf Kiet - Juf Kiet brengt de hele wereld samen!

Op de plaatselijke basisschool in het Brabantse dorp Hapert heeft juf Kiet een klas met kinderen van asielzoekers uit onder andere Irak, Eritrea en Syrië samengesteld. De kinderen zijn getraumatiseerd, wat zich uit in angst en agressie. De veilige en liefdevolle omgeving van het klaslokaal zorgt er echter voor dat de kinderen weer graag spelen en leren. Niet alleen uit boeken, maar ook hoe samen problemen opgelost kunnen worden en hoe je elkaars achtergrond respecteert. Juf Kiet brengt de hele wereld samen.

Ritalin verandert kinderbrein blijvend, artsen pleiten voor voorzichtigheid

Onderkant formulier

Ritalin werkt langer door op het kinderbrein dan bij volwassenen. Ook als kinderen het middel niet meer slikken, hebben zij een veranderde hersenactiviteit. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het AMC in Amsterdam. De onderzoekers pleiten voor voorzichtigheid met adhd-medicatie.

Synergieschool Roermond opent haar deuren

vrijdag, 30 september 2016 12:52
Synergieschool Roermond opent haar deuren

Centrum voor leven en leren.
De Synergie school in Roermond is met ingang van het nieuwe schooljaar 2016 na een lange tijd van voorbereiding van start gegaan in een prachtig gerenoveerd gebouw waarin oud en nieuw in elkaar overvloeien. Een mooi voorbeeld van hoe wij onderwijs willen zien. Op deze basisschool komen regulier onderwijs en speciaal basisonderwijs bij elkaar onder het motto ieder kind speciaal”

De buitenschool in Denemarken

dinsdag, 31 mei 2016 13:51
De buitenschool in Denemarken

Stel het je eens voor: je kinderen naar een kinderdagverblijf sturen, midden in het bos. Zonder hekken. Waar ze rennen en kruipen door de modder en spelen met veel water. In bomen mogen klimmen. Hout bewerken met messen.
En waar ze de natuur leren begrijpen. Tien procent van de kinderdagverblijven in Denemarken bieden deze vorm van opvang aan. 
Pedagogen uit andere landen reizen naar Denemarken om deze vrije vorm van kinderopvang gade te slaan. Eén van de scholen is van de universitair afgestudeerde pedagoog Johan Laigaard. Het omgaan met de natuur, en het begrijpen van de risico’s ervan, is juist essentieel voor de opvoeding van kinderen, vindt Laigaard. Bekijk de Uitzending van Eenvandaag onder lees meer

Onderwijs in Finland, de beste educatie ter wereld

In Finland, geen langere, maar kortere dagen in het onderwijs. 

Finse kinderen zijn weinig op school, krijgen geen huiswerk, 
maar ontvangen wel de beste educatie ter wereld. 
Hoe komt dit?
Bekijk de filmpjes  onder lees meer

Pagina 3 van 14