Campagne Onze Kinderen zijn de Toekomst

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 43 niet laden

Brief aan het Ministerie

maandag, 23 november 2009 00:00

Roermond, 23 november 2009

Betreft: beschikbaar stellen aan het onderwijs van bijgaand boek Kinderen met een Boodschap, signalen die onze onvoorwaardelijke aandacht vragen, in de vorm van eigentijdse gedichten.

Geachte heer/ mevrouw,

De overheid vindt (sociale / emotionele ) veiligheid een noodzakelijke voorwaarde voor het onderwijs. Gemeente en schoolbestuur doen al hun opperste best en nemen hun verantwoordelijkheid voor het bevorderen van een veilig klimaat op scholen. Wanneer leerlingen en docenten zich sociaal en emotioneel veilig voelen, kunnen zij volwaardig deelnemen aan het onderwijsproces. En optimaal ontwikkelen. Het draait om de effectieve wisselwerking met een ander, eerlijk kijken naar jezelf en je verplaatsen in een ander.

De basis van kinderen wordt voornamelijk in het gezin en op school gevormd. In dit boekje verwoorden kinderen van deze tijd wat zij ondanks de intentie van overheid en bestuur, in de basis missen, waar zij pijn voelen, waarom en wanneer zij tegen de volwassen wereld aanlopen. Verder geven zij ook feilloos aan wat zij nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Deze gedichten vertegenwoordigen "het gevoel en de gedachtegang van vele kinderen" in Nederland, met name hooggevoelige kinderen. Zij houden ons een spiegel voor. Zij missen "iets", waardoor zij niet optimaal kunnen functioneren. De pijn kan tot uiting komen in verdriet, boosheid, angsten, faalangst, terugtrekken, aanpassen of juist sterk op de voorgrond treden, concentratieverlies, geen zin hebben in leren, overspannenheid, nachtmerries, slaapstoornissen, bedplassen, pestgedrag vertonen, onverschilligheid, zich anders voelen, zich dom voelen, zich niet begrepen voelen, chaotisch gedrag en agressief gedrag. Ook mutilatie, eetbuien of juist te weinig eten, overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik, zinloos geweld en zelfmoord plegen komen steeds vaker voor. Waar komen deze frustraties vandaan? Wat zit er achter hun gedrag? Jonge hooggevoelige kinderen reiken ons de hand en geven ons een kijk in hun hedendaagse belevingswereld. Mogelijkheden die zeer duidelijk richting geven naar welke kant ons onderwijs zich heeft te ontwikkelen.

Het is de intentie van de moeders "van een bundeling van positieve kracht rondom het kind" dat het boekje "Kinderen met een boodschap" bij scholen, Pabo's, de hulpverlening en het liefst bij alle gezinnen terechtkomt, ter kennisneming en het ontvangen van deze heldere signalen.

Wij hebben er vertrouwen in dat het verspreiden van bijgaand boek met gedichten binnen het onderwijs kan passen in een ondersteunende rol van de overheid qua sociale / emotionele veiligheid. (Bijgaande recensies van politici en vooraanstaande personen in de samenleving verwachten een positief effect van dit boek binnen en buiten het onderwijs). Gelet op dit effect en het harmoniebepalende klimaat willen wij de mogelijkheden komen bespreken om dit boek via het Ministerie van OC en W te verspreiden.

Telefonisch zijn voor nadere informatie bereikbaar onder 0475-430606
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Warme groet,

Linda van Hulsen, moeder en schrijfster
Ingrid Rouleaux-Korsen, moeder, verhalenverteller, auteur en initiatiefneemster van de Campagne Onze Kinderen zijn de Toekomst.